مقدمه ای در  مقاله “خواص انجیر در طب سنتی


انجیر یکی از قدیمی ترین و پر مصرف ترین میوه ها در دنیا است که از درخت انجیر یا نام علمی ficus می روید و بیش از پنج هزار سال از کشت آن در کشورهای حوزه دریای مدیرتانه به خصوص ترکیه و قسمت های شمالی و مرکزی هند می گذرد.
میزان تولید سالیانه آن ۱۰۰۵۶۸۲۰ تن بوده و مهمترین کشور های تولید کننده انجیر خشک در جهان ایران،آمریکا، ترکیه، یونان و اسپانیا می باشد.
این میوه شیرین بوده ، محتوی تعداد زیادی هسته است و غالبا به صورت خشک مصرف می شود انجیر در کتاب های مقدس یهودیان و یونانیان قدیم نام  برده شده و خداوند در قرآن کریم به آن و زیتون قسم یاد کرده است
این میوه ملین است و درمان بیماری های متعددی از جمله بواسیر، نقرس و صرع موثر می باشد فواید دیگیری که برای انجیر بیان شده است عبارتند از:
  • کاهش فشار خون
  • تب و وزن
  • جلوگیری از سرطان و التهاب
  • افزایش تراکم استخوان ها
  • جلوگیری از ضعف عضلانی
  • بهبود عملکرد سیستم ایمنی

ارزش تغذیه ای و ترکیبات مغذی موجود در انجیر

انجیر حوای مواد قندی، پروتئینی، ازته، اسیدهای چرب، آنزیم ها است همچنین دارای ترکیبات خاصیت ضد سرطان می باشد.
در بین میوه ها انجیر میوه ای است که بالاترین میزان مواد معدنی و به خصوص پتاسیم و فسفر را داراست که این دو ماده به ترتیب باعث کاهش میزان فشار خون و افزایش بهره هوشی و حافظه می شوند.
بیش از ۲۸ درصد فیبر موجود در این میوه از نوع قابل حل است که این نوع فیبر به کنترل قند خون و کاهش میزان کلسترول خون کمک می کند از انجیر الکل، قهوه و سایر کالاهای تجاری تهیه می نمایند.
انجیر منبع غنی از آهن است، به همین دلیل مصرف آن در افراد مبتلا به کم خونی بسیار توصیه می شود.
۸ خواص فوق العاده انجیر در طب سنتی

۸ خواص فوق العاده انجیر در طب سنتی که به ترتیب در زیر با آن ها آشنا می شوید

انجیر در کتاب قانون شیخ الرئیس ابو علی سینا مایه آرامیش، سبب تعریف، چاقی و در درمان سرفه و صرع مفید ذکر شده است.
بقراط آن را در بیماری های التهابی و همچنین به عنوان ملین مفید  دانسته و در افزایش عقل موثر شناخته است.
طبیبان قدیم ایرانی مصرف انجیر همراه با پسته و بادام را جهت تقویت حافظه و قدرت تفکر سودمند می دانسته اند امروزه هم در طب سنتی ایران از انجیر برای درمان زگیل های پوستی استفاده می شود.
در یونان قدیم از این میوه برای درمان بیماری های کبد و طحال،ضد سرفه و تحریک افزایش ادرار استفاده می شد همچنین از انجیر خشک برای افراد مبتلا به بیماری دیابت استفاده می کردند.
انجیر برای درمان تومرها والتهابات، گلودرد، آفت دهان نیز کاربرد داشته است از انجیر به همراه انبه برای شستشوی زخم های ناشی از سوختگی استفاده می شده است.
انجیر برای درمان بیماری های تنفسی، زخم ها، بیماری های پوستی و حساسیت ها نیز بکار برده شده است.
رومیان از انجیر به عنوان ملین و ضد التهاب و در درمان زگیل، بیماری های تنفسی بخصوص سرماخوردگی و بیماری های قلبی – عروقی استفاده کرده اند.
مصریان باستان جوشانده برگ درخت انجیر و انجیر را برای تسهیل زایمان در خانم های باردار توصیه کرده اند سومریان در  حدود ۲۹۰۰ سال قبل از میلاداز انجیر برای بر طرف کردن استرس استفاده کردند.
پیشنهاد ویژه: در صورتی که علاقه مند به رشته طب سنتی هستید می توانید در طرح معادل سازی  مدرک معادل شرکت نمایید و مدرک طب سنتی دریافت نمایید.
هندیان از ریشه درخت انجیر برای کاهش میزان استرس و ترس در افراد استفاده کرده اند همچنین میوه انجیر را برای درمان جذام، خستگی، خونریزی، سرفه، آسم و سایر بیماری های تنفسی، استفراغ، التهاب ریوی، اسهال، ضد کرم، ضدقارچ، دیابت، زخم های پوستی، التهاب دهان، عفونت های قارچی پوست، سکسکه، تورم مفاصل، شکستگی استخوان، نقرس، التهابات غدد لنفاوی، روماتیسم، بیماری های قلبی، دردهای قفسه سینه، بیماری های مقاربتی، مارگزیدگی، دیابت، سنگ های ادراری، عفونت دستگاه ادراری، سرخک و آبله سودمند دانسته اند.
علاوه بر این برای درمان بیماری های کبدی ۱۰-۵ گرم انجیر را به تنهایی یا همراه ۱ گرم پودر فلفل هر روز به مدت ۲-۳ هفته به بیماران مبتلا به بیماری های کبدی می دادند.
از این میوه به تنهایی برای درمان دندان درد و رفع بوی بد دهان و به همراه شکر از آن برای درمان بیماری مالاریا استفاده شده است و همراه با عسل برای کاهش شدت خون ریزی بکار برده اند.

در نپال از جوشانده برگ درخت انجیر به همراه عسل برای رفع گوش درد، دندان درد و میگرن استفاده کرده اند، در آمریکای جنوبی و مرکزی از انجیر به عنوان ضد کرم استفاده می شد.
تحقیقات علمی درباره خواص درمانی انجیر

تحقیقات علمی درباره خواص درمانی انجیر

خواص انجیر در جلوگیری از التهاب و بروز سرطان

امروز نشان داده شده است که بش از ۷۰ درصد از موارد بروز سرطان مربوط به رژیم غذایی افراد است، برای مثال مصرف مواد غذایی با چربی بالا باعث افزایش میزان ابتلا به سرطان سینه و راست روده می شود.
از انجیر برای درمان سرطان و سایر تومورها، یا تورم در قسمت های داخلی بدن مثل تورم در دستگاه گوارش استفاده  می شود و اغلب باید همراه با شنبلیله مصرف گردد این ویژگی انجیر اولین بار در دهه ۱۹۴۰ مورد بررسی قرار گرفت در این تحقیقات نشان داده شد که مصرف انجیر باعث کاهش میزان گسترش تومور در بدن، آسیب کمتر به DNA، افزایش میزان آنزیم های ضد سرطان و آپوپتوزیز می شود.
خواص انجیر به دلیل وجو موادی نظر تری  ترپنوئیدها و کربو کسیلیک نیز می باشد استرول های موجود در انجیر باعث تقویت سیستم ایمنی و متعاقبا کاهش میزان التهاب و سرطان می گردند.

خواص انجیر در جلوگیری از بروز بیماری های قلبی

از مهمترین دلایل بروز بیماری های قلبی مصرف مواد غذایی با کلسترول و تری گلیسیریدهای بالاست.
مصرف مواد غذایی با چربی پایین میزان ابتلا به این بیماری های را کاهش می دهد انجیر به واسطه وجود فلاونوئیدها از بروز بیماری های قلبی جلوگیری می کند با انجام آزمایشات بر روی موش های آزمایشگاهی و جوجه مشخص شده است که مصرف انجیر باعث کاهش میزان کلسترول خون و بیماری های قلبی مانند تصلب شرائین می شود.

خواص انجیر در جلوگیری از بروز دیابت

استفاده بیش از حد داروهای کاهنده قند خون و انسولین باعث ایجاد عوارض مختلف در بیماران می شود به همین دلیل پزشکان امروزه به دنبال پیداکردن داروهای گیاهی به عنوان جایگزین دارو های شیمیایی هستند  انجیر یکی از میوه هایی است که مطالعات بسیاری بر روی آن انجام شده، برای مثال در مطالعه ای که بر روی موش های آزمایشگاهی انجام شد، مشخص گردیده که مصرف انجیر باعث کاهش میزان قند خون، تعدیل اسیدهای چرب و ویتامین E می شود.
همچنین این خاصیت انجیر بر روی خرگوش مورد بررسی قرار گرفته و نشان داده شده که عصاره انجیر باعث کاهش میزان قند خون و اکسیداسیون چربی ها می شود به همین دلیل یکی از مهم ترین اثرات مصرف انجیر در این بیماران این است که میزان عوارض ناشی از این بیماری را در آن ها کاهش می دهد.
بتا سییتواسترول در گلوکوزید مهمترین ماده موجود در انجیر است که باعث این اثرات می شود.

خواص انجیر در کاهش میزان تب

در آزمایشات انجام شده بر روی موش های آزمایشگاهی مصرف انجیر در این حیوانات باعث کاهش تب در آن ها می شود و حتی میزان کاهش تب بیشتر از زمانی است که از داروهای تب بر مانند پاراکتامول استفاده می شود.

خواص ضدمیکروبی انجیر

از انجیر برای درمان بسیاری از بیماری های باکتریایی، قارچی، ویروسی و انگلی استفاده می گردد مصرف این میوه میزان ابتلا به التهابات معده روده ای را که با علایم تهوع، استفراغ، گرفتگی های شکمی، اسهال و در برخی از موارد اسهال خونی، تعرق، سردرد، سستی، تب و بی قراری همراه است جلوگیری می کند.
همچنین مانع از رشد سودوموناس آئروژینوزا می شود که این باکتری در انسان می تواند باعث عفونت دستگاهی ادراری، دستگاه تنفسی، قرنیه و ایجاد زخم های پوستی گردد این عوارض بیشتر در افراد دارای نقص سیستم ایمنی نظیر افراد مبتلا به بیماری ایدز یا سرطان ایجاد می شود.

خواص انجیر روی فعالیت دستگاه گوارش

بیش از ۲۰ درصد افراد در جهان به بیماری های مزمن دستگاه گوارش و به خصوص یبوست مبتلا هستند یبوست زمینه بروز بسیاری از بیماری های دستگاه گوارش نظیر سرطان روده بزرگ را فراهم می کند
محققین در مطالعاتی که اثر انجیر را بر روی حرکات دستگاه گوارش حیوانات آزمایشگاهی بررسی کرده اند، نشان داده اند که انجیر باعث افزایش این حرکات شده و در واقع این میوه ملین می باشد این ویژگی انجیر بدلیل تعداد زیاد هسته و همچنین فیبرهای غیر قابل حل موجود در آن است.
فیبرهای غیر قابل حل یک لایه محافظتی را بر روی مخاط روده کوچک و بزرگ ایجاد می کنند و بدین ترتیب مانع از آسیب های مکانیکی ناشی از مدفوع به مخاط روده می گردند.
این میوه به دلیل وجود ترکیبات فنولی از بروز زخم معده که توسط باکتری هلیکوباکتر پیلوری ایجاد می شود نیز جلوگیری می کند همچنین آنزیم فیسیین موجود در برگ درخت انجیر خاصیت ضد کرم دارد و باعث دفع کرم هایی نظیر آسکاریس و تریشینلا شود.

خواص انجیر روی دستگاه عصبی

انجیر منبع غنی از آنتی اکسیدان های طبیعی از قبیل پلی فنول ها، اسیدهای آلی، ویتامین E، کار تنوئیدها و اسید آسکوربیک است امروزه مشخص شده است که این ترکیبات باعث مهار استیل کولین استرازها می شوند که این آنزیم ها در بروز بیماری های عصبی مثل آلزایمر، جنون، عدم تعادل و میاستنی گراویس نقش دارند.
این آنزیم ها با اتصال به پیوند استری استیل کولین باعث از بین رفتن حرکات طبیعی و ارادی افراد می شوند به نظر می رسد آسیب های اکسیداتیو در مغز نقش مهمی در تخریب شناخت که به دلیل افزایش سن و یا بیماری های عصبی ایجاد می شود، ایفا کند.
غذاهای حاوی انتی اکسیدان مانند انجیر باعث بهبود فیزیولوژی مغز و یادگیری حرکتی در موش های صحرایی پیر می شوند و به همین دلیل این میوه می تواند نقش مهمی در افزایش حافظه داشته باشد انجیر سبب بالا رفتن آستانه درد می شود و به عنوان آرام بخش و کاهنده میزان استرس و ترس توصیه می شود.